ტაილანდურ სამზარეულოში აქცენტი, ძირითადად, კეთდება მსუბუქად მომზადებულ კერძებზე ძლიერ-არომატული კომპონენტებით. ტაილანდური კერძები გამოირჩევა თავისი სიცხარით. ბალანსი, დეტალები და მრავალფეროვნება ტაილანდურ სამზრეულოში ყველაზე მნიშვნელოვანია. ტაილანდური კერძები ასევე ცნობილია ხუთი ძირითადი გემოს: ცხარეს, მჟავეს, ტკბილის, მარილიანის და მწარეს ბალანსით.
მიუხედავად იმისა, რომ ერთიანად აღიქმება, ტაილანდური სამზარეულო ოთხ რეგიონულ სამზარეულოდ უნდა მოიაზრებოდეს ქვეყნის ოთხი მთავარი რეგიონის შესაბამისად. ესენია: ჩრდილოეთის, ჩრდილოეთ-აღმოსავლეთის (ან ისანი), ცენტრალური და სამხრეთის. ტაილანდურ სამზარეულოზე უდიდესი გავლენა მოახდინა მეზობელი ქვეყნების სამზარეულოებმა, რომელთა შორისაა: ბირმა, ჩინეთის იუმანისა პროვინცია, ლაოსი, კამბოჯა, ვიეტნამი, მალაიზია.
ტაილანდურ კერძთა შორისაა:
· ჩოკ - ბრინჯის ფაფა, რომელსაც ტაილანდში, ჩვეულებრივ, საუზმეზე მიირთმევენ.
· ხაო ხაი ჩიაო - ომლეტი თეთრ ბრინჯთან ერთად, რომელსაც ჩვეულებრივ ჩილის სოუსთან ან კიტრის ნაჭრებთან ერთად შეექცევიან.
· ხაო ტომ - ტაილანდური წვნიანი, რომელიც ჩვეულებრივ ღორი ხორცით, ქათმის ხორცით ან კრევეტებით მზადდება.
· ხანომ ჩინ ნამია - მრგვლად მოხარშული ბრინჯის ატრია, რომელსაც თევზის სოუსი აქვს მოსხმული და ახალ ფოთლებსა და მცენარეებთან ერთად მიირთმევენ.
· ხაო ხლუკ კაპი - კრევეტის წვენში შემწვარი ბრინჯი, რომელსაც ტკბილ გოჭის ხორცთან და ბოსტნეულთან ერთად მოგართმევენ.
· ხაო მან კაი - ორთქლზე მოხარშული ბრინჯი ნიორთან და ქათმის ხორცთან ერთად.
· ხაო პატ - ერთ-ერთი ყველაზე გავცელებული კერძი ტაილანდში. ტაილანდურ მანერაზე შემწვარი ბრინჯი. ჩვეულებრივ ქათმის ხორცთან, ძროხის ხორცთან, კრევეტებთან, ღორის ხორცთან, კიბორჩხალასთან, კოკოსთან ან ანანასთან ერთად.
· ხაო პატ კაი - შემწვარი ბრინჯი ქათმის ხორცთან ერთად.
· ტომ ხა კაი - ცხარე წვნიანი კოკოსის რძით, კალანგასა და ქათამთან ერთად.